3 min read

Digitaal werken: kansen en uitdagingen voor HR-professionals

Featured Image

Een overeenkomst opstellen, uitprinten, versturen naar de kandidaat, wachten op de ondertekende versie om deze vervolgens te scannen en te archiveren in het personeelsdossier. Klinkt omslachtig, niet? Toch is dat vaak nog realiteit op de HR-afdeling: een mooie kans om dat proces te digitaliseren. Maar we hebben allemaal ook de uitdagingen van digitaal werken ervaren: even sparren met een collega op kantoor werkt toch sneller dan weer een e-mail sturen. Digitaal is het nieuwe normaal. Dat biedt kansen, maar ook uitdagingen voor HR-professionals. Welke dat zijn, lees je in dit blogartikel.

 

De kansen van digitaal werken

Eén keer in het jaar een evaluatiegesprek om het hele afgelopen jaar te bespreken? Vaak kijken we niet verder terug dan de laatste twee maanden. Daarom gaan evaluaties veel vaker terugkomen in het jaar in de vorm van feedbackrondes om elkaar scherp te houden. Een leidinggevende en medewerker zullen dan veel meer op elkaar zijn ingespeeld en elkaar beter aanvoelen. Regelmatige feedback is ook slim voor talentmanagement, om vooral de jongere generaties te blijven uitdagen en ontwikkelen.

1. Tijd besparen op administratief werk

Teken voor jezelf eens een HR-proces uit en bekijk of je de verschillende stappen kunt automatiseren. Even terug naar het voorbeeld in de introductie: door digitaal te ondertekenen, bespaar je jezelf en de kandidaat een hoop tijd. Je stelt het contract op, de kandidaat krijgt een e-mail met een link om de overeenkomst te ondertekenen en jij krijgt hiervan een bevestiging. Het ondertekenproces is slechts één voorbeeld van processen waarbij je veel handmatig werk kunt digitaliseren.

2. Tools faciliteren en een betere werk-privé balans

Nu we gedeeltelijk thuis en op kantoor werken, ervaren veel medewerkers een betere werk-privébalans. Deze situatie heeft er ook voor gezorgd dat de digitale transitie van HR in een stroomversnelling is gekomen. Om thuis te kunnen werken, moesten we wel processen digitaliseren. Ook gebruiken we veel meer slimme tools om samen te werken, ongeacht locatie. Op de HR-afdeling vindt nu en de afgelopen periode veel meer innovatie plaats om digitaal werken zoveel mogelijk te faciliteren.

3. Efficiënter onboardingproces

Er kan redelijk wat tijd zitten tussen het aannemen van een kandidaat en totdat het gehele proces is afgerond. Dan is het belangrijk om de kandidaat aan boord te houden, zeker in deze schaarse arbeidsmarkt. Ook dat kun je automatiseren, bijvoorbeeld met een app. Stuur eens een pushbericht over de auto die de kandidaat mag uitzoeken, deel een plattegrond van de afdeling en regel een video van een collega die de nieuwe medewerker welkom heet. Goede communicatie in dit proces is essentieel en dat kan allemaal digitaal.

De uitdagingen van digitaal werken


1.Mensen houden niet van verandering

“Maar zo doen we het altijd en dat gaat toch prima?". Wij, mensen, zijn niet zo gek op verandering. Maar intern draagvlak om digitaal te werken, is wel van belang om die processen ook goed te laten verlopen. Om de bereidheid tot veranderen hoog te houden, is het goed om medewerkers uit te blijven dagen tijdens hun werkperiode bij jouw organisatie. Interne mobiliteit stimuleert ontwikkeling en zorgt dat medewerkers bij de tijd blijven, wat voorkomt dat de drempel om te veranderen te hoog wordt.


2. Processen die niet op elkaar aansluiten

Het is een groot nadeel wanneer iedereen op een eigen ‘eilandje’ werkt binnen een organisatie. Een gevolg daarvan kan zijn dat het ene (digitale) proces niet op het andere aansluit. Daarom is het goed om veranderingen organisatiebreed aan te pakken en met een externe projectmanager te werken die jullie processen kan uitwerken. Dan wordt het gemakkelijker om digitaal werken te implementeren en processen naadloos op elkaar te laten aansluiten.


3. Vergeten te denken in kansen

In de zorg zijn veel vacatures. Wanneer er op een afdeling vier kandidaten solliciteren op een functie, wat gebeurt er dan met de andere drie als een kandidaat is aangenomen? Dan is het interessant om te werken met een digitale talentpool. Andere afdelingen kunnen dan bekijken of een afgewezen kandidaat wel geschikt is om bij hen aan de slag te gaan. Wees bedacht op dat soort kansen, mede mogelijk gemaakt door digitalisering.

Een blik op de toekomst van HR-automatisering

Er komen steeds meer specialistische systemen en applicaties die HR-professionals kansen bieden, maar ook uitdagingen met zich meebrengen. We kijken graag vooruit en vroegen Bert Koning, CEO van onze partner OTYS Recruiting Technology, naar zijn visie op de toekomst van HR-automatisering. Benieuwd naar de zes trends en ontwikkelingen die hij ziet? Download dan de gratis whitepaper

New call-to-action

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

6 min read

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

Een digitale handtekening in de autobranche kan dat wel? We hebben het in eerdere blogs gehad over de voordelen, zoals het gemak en de snelheid, maar

Lees verder
Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

4 min read

Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

Jij bent overtuigd, de elektronische handtekening is het helemaal voor jouw autoretail bedrijf. Je kan niet wachten om afscheid te nemen van die...

Lees verder
3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

5 min read

3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

Digitalisering stuit nog wel eens op weerstand. Ergens wel begrijpelijk want mensen houden nou eenmaal niet van verandering. Zeker niet als die...

Lees verder