De gebruiksvriendelijkste ondertekenoplossing van de Benelux

Sluit je ook aan bij de meer dan 1000 bedrijven die met Stiply werken!

 

Stiply_digitale_handtekening_Trustpilot_reviews

  Meer weten over Stiply?

  Bekijk gratis ons webinar over digitaal ondertekenen en Stiply!

  Bekijk het on demand webinar

   3 min read

   Digitaal werken: kansen en uitdagingen voor HR-professionals

   Featured Image

   Een overeenkomst opstellen, uitprinten, versturen naar de kandidaat, wachten op de ondertekende versie om deze vervolgens te scannen en te archiveren in het personeelsdossier. Klinkt omslachtig, niet? Toch is dat vaak nog realiteit op de HR-afdeling: een mooie kans om dat proces te digitaliseren. Maar we hebben allemaal ook de uitdagingen van digitaal werken ervaren: even sparren met een collega op kantoor werkt toch sneller dan weer een e-mail sturen. Digitaal is het nieuwe normaal. Dat biedt kansen, maar ook uitdagingen voor HR-professionals. Welke dat zijn, lees je in dit blogartikel.

    

   De kansen van digitaal werken

   Eén keer in het jaar een evaluatiegesprek om het hele afgelopen jaar te bespreken? Vaak kijken we niet verder terug dan de laatste twee maanden. Daarom gaan evaluaties veel vaker terugkomen in het jaar in de vorm van feedbackrondes om elkaar scherp te houden. Een leidinggevende en medewerker zullen dan veel meer op elkaar zijn ingespeeld en elkaar beter aanvoelen. Regelmatige feedback is ook slim voor talentmanagement, om vooral de jongere generaties te blijven uitdagen en ontwikkelen.

   1. Tijd besparen op administratief werk

   Teken voor jezelf eens een HR-proces uit en bekijk of je de verschillende stappen kunt automatiseren. Even terug naar het voorbeeld in de introductie: door digitaal te ondertekenen, bespaar je jezelf en de kandidaat een hoop tijd. Je stelt het contract op, de kandidaat krijgt een e-mail met een link om de overeenkomst te ondertekenen en jij krijgt hiervan een bevestiging. Het ondertekenproces is slechts één voorbeeld van processen waarbij je veel handmatig werk kunt digitaliseren.

   2. Tools faciliteren en een betere werk-privé balans

   Nu we gedeeltelijk thuis en op kantoor werken, ervaren veel medewerkers een betere werk-privébalans. Deze situatie heeft er ook voor gezorgd dat de digitale transitie van HR in een stroomversnelling is gekomen. Om thuis te kunnen werken, moesten we wel processen digitaliseren. Ook gebruiken we veel meer slimme tools om samen te werken, ongeacht locatie. Op de HR-afdeling vindt nu en de afgelopen periode veel meer innovatie plaats om digitaal werken zoveel mogelijk te faciliteren.

   3. Efficiënter onboardingproces|
   Er kan redelijk wat tijd zitten tussen het aannemen van een kandidaat en totdat het gehele proces is afgerond. Dan is het belangrijk om de kandidaat aan boord te houden, zeker in deze schaarse arbeidsmarkt. Ook dat kun je automatiseren, bijvoorbeeld met een app. Stuur eens een pushbericht over de auto die de kandidaat mag uitzoeken, deel een plattegrond van de afdeling en regel een video van een collega die de nieuwe medewerker welkom heet. Goede communicatie in dit proces is essentieel en dat kan allemaal digitaal.

   De uitdagingen van digitaal werken


   1.Mensen houden niet van verandering

   “Maar zo doen we het altijd en dat gaat toch prima?". Wij, mensen, zijn niet zo gek op verandering. Maar intern draagvlak om digitaal te werken, is wel van belang om die processen ook goed te laten verlopen. Om de bereidheid tot veranderen hoog te houden, is het goed om medewerkers uit te blijven dagen tijdens hun werkperiode bij jouw organisatie. Interne mobiliteit stimuleert ontwikkeling en zorgt dat medewerkers bij de tijd blijven, wat voorkomt dat de drempel om te veranderen te hoog wordt.


   2. Processen die niet op elkaar aansluiten

   Het is een groot nadeel wanneer iedereen op een eigen ‘eilandje’ werkt binnen een organisatie. Een gevolg daarvan kan zijn dat het ene (digitale) proces niet op het andere aansluit. Daarom is het goed om veranderingen organisatiebreed aan te pakken en met een externe projectmanager te werken die jullie processen kan uitwerken. Dan wordt het gemakkelijker om digitaal werken te implementeren en processen naadloos op elkaar te laten aansluiten.


   3. Vergeten te denken in kansen

   In de zorg zijn veel vacatures. Wanneer er op een afdeling vier kandidaten solliciteren op een functie, wat gebeurt er dan met de andere drie als een kandidaat is aangenomen? Dan is het interessant om te werken met een digitale talentpool. Andere afdelingen kunnen dan bekijken of een afgewezen kandidaat wel geschikt is om bij hen aan de slag te gaan. Wees bedacht op dat soort kansen, mede mogelijk gemaakt door digitalisering.

   Een blik op de toekomst van HR-automatisering

   Er komen steeds meer specialistische systemen en applicaties die HR-professionals kansen bieden, maar ook uitdagingen met zich meebrengen. We kijken graag vooruit en vroegen Bert Koning, CEO van onze partner OTYS Recruiting Technology, naar zijn visie op de toekomst van HR-automatisering. Benieuwd naar de zes trends en ontwikkelingen die hij ziet? Download dan de gratis whitepaper

   New call-to-action

   Een rechtsgeldige digitale handtekening: welke gegevens blijven er achter na ondertekening?

   2 min read

   Een rechtsgeldige digitale handtekening: welke gegevens blijven er achter na ondertekening?

   Je wilt als hypotheekadviseur aan de slag met digitaal ondertekenen. Begrijpelijk, want dit bespaart jou én jouw klanten enorm veel tijd. Bovendien...

   Lees verder
   Waarom iDIN belangrijk is voor een rechtsgeldige digitale handtekening in het hypotheekproces

   2 min read

   Waarom iDIN belangrijk is voor een rechtsgeldige digitale handtekening in het hypotheekproces

   ‘Digitale handtekening onder geldleningsovereenkomst betwist. Vordering afgewezen. Handtekening voldoet niet aan de gestelde eisen volgens het...

   Lees verder
   Een blik op de toekomst van digitaal ondertekenen voor hypotheekadviseurs

   4 min read

   Een blik op de toekomst van digitaal ondertekenen voor hypotheekadviseurs

   De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Even stilstaan en terugblikken naar wat het heeft opgeleverd kan dan erg waardevol zijn, maar ook...

   Lees verder