Wat is een digitale handtekening?

De digitale handtekening is niets anders dan een aanvaarding of akkoord geven voor een overeenkomst via een digitaal apparaat. Op deze pagina leggen we je uit hoe het zit met het digitaal ondertekenen van contracten en documenten.

Probeer digitaal ondertekenen gratis

Digitaal ondertekenen Stiply contract laptop
4CEE_header_scroll

 

Uitgelegd: de digitale handtekening

Een digitale handtekening is kort gezegd een akkoord geven voor een overeenkomst, alleen doe je dit niet met pen en papier zoals gebruikelijk, maar via een digitaal apparaat. Dit kan zowel via laptop, PC als tablet of smartphone. In principe is de digitale handtekening net zo rechtsgeldig als de gebruikelijke natte handtekening op papier. De digitale handtekening is de digitale vervanger van de 'natte', handgeschreven handtekening.

Er zijn, in tegenstelling tot de 'natte' handgeschreven handtekening, drie soorten digitale handtekeningen te onderscheiden. Het valt of staat met de betrouwbaarheid op de controle van de identiteit van de ondertekenaar. Dit heeft effect op de rechtsgeldigheid van het document. 



Benieuwd naar de mogelijkheden van digitaal ondertekenen?

Probeer 14 dagen gratis

Is de digitale handtekening rechtsgeldig?

Dit is wellicht één van de meest gestelde vragen als het gaat om de digitale handtekening. Het eenvoudige antwoord hierop is: Ja! Zoals je hierboven kan lezen zijn er diverse niveaus van de digitale handtekening waarmee je rechtsgeldig een document digitaal kan ondertekenen. Dit heeft te maken met de mate waarin gevraagd wordt naar de authenticatie. Bij authenticatie wordt de ondertekenaar via een derde middel zijn of haar identiteit te laten controleren. Wanneer de digitale handtekening op een document wordt gezet, wordt via de aanvullende authenticatie vastgelegd wie er getekend heeft. 

Zie hieronder de drie verschillende niveaus van de digitale handtekening:

Stiply blog - pictogram - Blog 4[23]


Eenvoudige digitale handtekening (SES)

Lees meer

Volgens eIDAS kan een eenvoudige digitale  handtekening (SES) worden gedefinieerd als gegevens in elektronische vorm die gehecht zijn of logisch verbonden zijn met andere gegevens in elektronische vorm en die door de ondertekenaar worden gebruikt om te ondertekenen. Contracten ondertekend met het niveau SES genieten van de laagste betrouwbaarheid. De validiteit van de handtekening is beperkt controleerbaar omdat er geen of beperkte authenticatiemethode is gebruikt. De vaststelling van de identiteit van de ondertekenaar kunnen nauwelijks worden gegarandeerd. Deze vorm van digitale handtekening kan prima functioneren bij laagdrempelige of kortdurende contracten!

Lees meer over SES digitale handtekeningen

Automotive veilgheid en iso


Geavanceerde digitale handtekening (AES)

Lees meer

Voor een geavanceerde digitale handtekening (AES) moet een ondertekenaar op unieke wijze verbonden zijn met het document door middel van een identificatie. Deze controle moet van minimaal een substantieel betrouwbaarheidsniveau zijn, en Stiply biedt hiervoor iDIN of PiM aan. Door een check te doen bij de bank wordt voldaan aan de eisen voor een geavanceerde digitale handtekening, in combinatie met een elektronisch handtekening certificaat op het document. Deze digitale handtekening wordt veel gebruikt bij grotere en financieel zwaarwegende contracten. 

Lees meer over het gebruik van de AES geavanceerde elektronische handtekening

digitaal ondertekenen met stiply daar kun je mee thuiskomen


Gekwalificeerde digitale handtekening (QES)

Lees meer

Een gekwalificeerde digitale handtekening (QES) is een geavanceerde digitale handtekening die is aangemaakt met een gekwalificeerd middel voor het aanmaken van elektronische handtekening en daarnaast gebaseerd is op een gekwalificeerd certificaat voor elektronische handtekeningen. Een gekwalificeerde digitale handtekening is altijd rechtsgeldig omdat het gehele proces en de middelen zijn gecertificeerd door een externe auditor.

Lees meer over het gebruik van de (QES) gekwalificeerde digitale handtekening.

digitale handtekening Stiply rechtsgeldig

Welk type digitale handtekening moet ik gebruiken voor een rechtsgeldige overeenkomst?

We kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten welk type handtekening je moet gebruiken voor het verkrijgen van een rechtsgeldige digitale handtekening. Helaas is dit vaak contract en inhoud afhankelijk en geeft de Nederlandse en Europese autoriteiten hier weinig duidelijkheid over.

Bij het ondertekend krijgen van langdurige contracten en contracten waarbij het om grote bedragen gaat wordt geadviseerd om gebruik te maken van minimaal een geavanceerde elektronische handtekenig.

Voor specifiek advies met betrekking tot rechtsgeldigheid adviseren wij je contact te zoeken met een raadgever en/of brancheorganisatie.

Welke digitale handtekening ondersteunt Stiply?

Door te kiezen voor digitaal ondertekenen met Stiply kun je ondertekenverzoeken uitsturen met een authenticatiemethoden waardoor er een Eenvoudige digitale handtekening (SES) of een geavanceerde digitale handtekening (AES) tot stand kan komen. 

Door het aanbod van zowel de eenvoudige elektronische handtekening als ook de geavanceerder elektronische handtekening, kan je vrijwel elke document met Stiply digitaal laten ondertekenen.

Meer weten over digitaal ondertekenen?

Bekijk dan eens 1 van de onderstaande onderwerpen!
Stiply Rechtsgeldigheid digitale handtekening

Is digitaal ondertekenen rechtsgeldig?

Dit is één van de meest gestelde vragen rondom het ondertekenen van contracten en documenten met een digitale handtekening. Lees verder en we leggen je er alles over uit.

 

Lees verder

Stiply Digitaal ondertekenen computer of iphone

Stiply web functies

Ontdek de functionaliteiten van onze web oplossing, gebruikt door meer dan duizend klanten in de Benelux.

 

Lees verder

Stiply prijzen

Prijzen en mogelijkheden Stiply

Stiply staat bekend als de meest gebruiksvriendelijke digitaal ondertekenoplossing van de Benelux. Naast een gebruiksvriendelijke oplossing voor digitaal ondertekenen, houden we de prijzen ook vriendelijk.

 

Lees verder

Ontdekken wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie?

Start vandaag nog 14 dagen gratis of neem contact op met onze support afdeling. We helpen je graag!

Probeer nu gratis