De gebruiksvriendelijkste ondertekenoplossing van de Benelux

Sluit je ook aan bij de meer dan 1000 bedrijven die met Stiply werken!

Krijg een impressie met dit ⭐️webinar⭐️

  3 min read

  Digitaal werken: kansen en uitdagingen voor HR-professionals

  Featured Image

  Een overeenkomst opstellen, uitprinten, versturen naar de kandidaat, wachten op de ondertekende versie om deze vervolgens te scannen en te archiveren in het personeelsdossier. Klinkt omslachtig, niet? Toch is dat vaak nog realiteit op de HR-afdeling: een mooie kans om dat proces te digitaliseren. Maar we hebben allemaal ook de uitdagingen van digitaal werken ervaren: even sparren met een collega op kantoor werkt toch sneller dan weer een e-mail sturen. Digitaal is het nieuwe normaal. Dat biedt kansen, maar ook uitdagingen voor HR-professionals. Welke dat zijn, lees je in dit blogartikel.

   

  De kansen van digitaal werken

  Eén keer in het jaar een evaluatiegesprek om het hele afgelopen jaar te bespreken? Vaak kijken we niet verder terug dan de laatste twee maanden. Daarom gaan evaluaties veel vaker terugkomen in het jaar in de vorm van feedbackrondes om elkaar scherp te houden. Een leidinggevende en medewerker zullen dan veel meer op elkaar zijn ingespeeld en elkaar beter aanvoelen. Regelmatige feedback is ook slim voor talentmanagement, om vooral de jongere generaties te blijven uitdagen en ontwikkelen.

  1. Tijd besparen op administratief werk

  Teken voor jezelf eens een HR-proces uit en bekijk of je de verschillende stappen kunt automatiseren. Even terug naar het voorbeeld in de introductie: door digitaal te ondertekenen, bespaar je jezelf en de kandidaat een hoop tijd. Je stelt het contract op, de kandidaat krijgt een e-mail met een link om de overeenkomst te ondertekenen en jij krijgt hiervan een bevestiging. Het ondertekenproces is slechts één voorbeeld van processen waarbij je veel handmatig werk kunt digitaliseren.

  2. Tools faciliteren en een betere werk-privé balans

  Nu we gedeeltelijk thuis en op kantoor werken, ervaren veel medewerkers een betere werk-privébalans. Deze situatie heeft er ook voor gezorgd dat de digitale transitie van HR in een stroomversnelling is gekomen. Om thuis te kunnen werken, moesten we wel processen digitaliseren. Ook gebruiken we veel meer slimme tools om samen te werken, ongeacht locatie. Op de HR-afdeling vindt nu en de afgelopen periode veel meer innovatie plaats om digitaal werken zoveel mogelijk te faciliteren.

  3. Efficiënter onboardingproces|
  Er kan redelijk wat tijd zitten tussen het aannemen van een kandidaat en totdat het gehele proces is afgerond. Dan is het belangrijk om de kandidaat aan boord te houden, zeker in deze schaarse arbeidsmarkt. Ook dat kun je automatiseren, bijvoorbeeld met een app. Stuur eens een pushbericht over de auto die de kandidaat mag uitzoeken, deel een plattegrond van de afdeling en regel een video van een collega die de nieuwe medewerker welkom heet. Goede communicatie in dit proces is essentieel en dat kan allemaal digitaal.

  De uitdagingen van digitaal werken


  1.Mensen houden niet van verandering

  “Maar zo doen we het altijd en dat gaat toch prima?". Wij, mensen, zijn niet zo gek op verandering. Maar intern draagvlak om digitaal te werken, is wel van belang om die processen ook goed te laten verlopen. Om de bereidheid tot veranderen hoog te houden, is het goed om medewerkers uit te blijven dagen tijdens hun werkperiode bij jouw organisatie. Interne mobiliteit stimuleert ontwikkeling en zorgt dat medewerkers bij de tijd blijven, wat voorkomt dat de drempel om te veranderen te hoog wordt.


  2. Processen die niet op elkaar aansluiten

  Het is een groot nadeel wanneer iedereen op een eigen ‘eilandje’ werkt binnen een organisatie. Een gevolg daarvan kan zijn dat het ene (digitale) proces niet op het andere aansluit. Daarom is het goed om veranderingen organisatiebreed aan te pakken en met een externe projectmanager te werken die jullie processen kan uitwerken. Dan wordt het gemakkelijker om digitaal werken te implementeren en processen naadloos op elkaar te laten aansluiten.


  3. Vergeten te denken in kansen

  In de zorg zijn veel vacatures. Wanneer er op een afdeling vier kandidaten solliciteren op een functie, wat gebeurt er dan met de andere drie als een kandidaat is aangenomen? Dan is het interessant om te werken met een digitale talentpool. Andere afdelingen kunnen dan bekijken of een afgewezen kandidaat wel geschikt is om bij hen aan de slag te gaan. Wees bedacht op dat soort kansen, mede mogelijk gemaakt door digitalisering.

  Een blik op de toekomst van HR-automatisering

  Er komen steeds meer specialistische systemen en applicaties die HR-professionals kansen bieden, maar ook uitdagingen met zich meebrengen. We kijken graag vooruit en vroegen Bert Koning, CEO van onze partner OTYS Recruiting Technology, naar zijn visie op de toekomst van HR-automatisering. Benieuwd naar de zes trends en ontwikkelingen die hij ziet? Download dan de gratis whitepaper

  Whitepaper digitaal ondertekenen

  2 min read

  Stage lopen bij Stiply: volgens Pim Groot Koerkamp

  Bij Stiply werken we graag met het talent van de toekomst. Een stageplaats beschikbaar stellen is een mooie gelegenheid...

  3 min read

  Stage lopen bij Stiply: volgens Ronald Bouwman

  Bij Stiply werken we graag met het talent van de toekomst. Een stageplaats beschikbaar stellen is een mooie gelegenheid...

  2 min read

  HR-automatisering: hoe jij een einde maakt aan de administratieve uitdaging

  Wist je dat 41% van de werknemers erover nadenkt om ontslag te nemen of van baan te veranderen dit jaar? Het wordt ook...