1 min read

Algemene voorwaarden ongeldig

Featured Image

Is de offerte vrijblijvend? Is er sprake van levertijd en hoe lang mag die maximaal zijn? Het zijn vragen die vaak afgedicht worden in de algemene voorwaarden. Wat veel mensen echter niet weten, is dat algemene voorwaarden niet geldig zijn als je ze niet op de juiste manier ter hand stelt.

Algemene voorwaarden zijn de spelregels die gelden voor je overeenkomsten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de garantie, aansprakelijkheid, bedenkingstermijnen, de manier van betalen, of hoe je klanten een klacht kunnen indienen. Het is niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen, maar het is wel verstandig om te doen. Ze verkleinen namelijk de risico's die je als ondernemer loopt.

Om de algemene voorwaarden geldig te laten zijn, moeten ze volgens de wet voldoen aan twee eisen. Ten eerste moeten algemene voorwaarden zoals dat heet ‘ter hand gesteld zijn’ aan de klant. Dat houdt in dat de potentiële koper of zakenpartner de algemene voorwaarden heeft ontvangen en heeft kunnen bestuderen voordat de aankoop plaatsvindt of de overeenkomst wordt aangegaan.

Daarnaast moeten de algemene voorwaarden ook zijn aanvaard door de klant. In principe gaat dit automatisch wanneer de koper het document met de algemene voorwaarden onder ogen heeft gehad en besluit jouw product of dienst aan te schaffen.

Ongeldig

Dit gaat nogal eens mis. Dat blijkt uit de talloze rechtszaken die er zijn geweest over situaties waarbij de algemene voorwaarden niet op de juiste manier zijn aangeboden. Bij geschil over de inhoud van algemene voorwaarden zal een advocaat dan altijd kijken of de algemene voorwaarden wel juist zijn aangeboden, want als dit niet zo is dan is dat de makkelijkste manier om het hele stuk van tafel te vegen.

In sommige gevallen is dat een enorm risico. Bijvoorbeeld wanneer je in de algemene voorwaarden een beperking van aansprakelijkheid hebt opgenomen en deze blijkt achteraf niet van toepassing, dan ben je ineens onbeperkt aansprakelijk.

Om dit soort situaties te voorkomen, is het verstandig om de algemene voorwaarden op de juiste manier ter hand te stellen. Vooral als het gaat om grote transacties, zodat je in een later stadium altijd kunt aantonen dat de klant of zakenpartner deze heeft geaccepteerd.

In Nederland betekent dit dus dat je klant dit document moet ontvangen voordat hij de overeenkomst tekent. Met Stiply is het heel eenvoudig om – naast het online laten ondertekenen van je contract – ook je algemene voorwaarden op de juiste wijze bij te voegen.

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

6 min read

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

Een digitale handtekening in de autobranche kan dat wel? We hebben het in eerdere blogs gehad over de voordelen, zoals het gemak en de snelheid, maar

Lees verder
Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

4 min read

Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

Jij bent overtuigd, de elektronische handtekening is het helemaal voor jouw autoretail bedrijf. Je kan niet wachten om afscheid te nemen van die...

Lees verder
3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

5 min read

3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

Digitalisering stuit nog wel eens op weerstand. Ergens wel begrijpelijk want mensen houden nou eenmaal niet van verandering. Zeker niet als die...

Lees verder