2 min read

HR-processen: de nieuwste trends en ontwikkelingen

Featured Image

Begin dit jaar daalde de werkloosheid flink en nam het aantal vacatures sterk toe. De ideale mix voor een groot tekort aan personeel. HR-afdelingen moeten alle zeilen bijzetten om goede kandidaten te werven én binnen te halen. Innovatie van HR-processen is essentieel om concurrerend te blijven in deze krappe arbeidsmarkt. Daarom hebben we de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van HR voor je op een rij gezet.

 

1. Evaluatiegesprekken gaan op de schop

Eén keer in het jaar een evaluatiegesprek om het hele afgelopen jaar te bespreken? Vaak kijken we niet verder terug dan de laatste twee maanden. Daarom gaan evaluaties veel vaker terugkomen in het jaar in de vorm van feedbackrondes om elkaar scherp te houden. Een leidinggevende en medewerker zullen dan veel meer op elkaar zijn ingespeeld en elkaar beter aanvoelen. Regelmatige feedback is ook slim voor talentmanagement, om vooral de jongere generaties te blijven uitdagen en ontwikkelen.

2. HR-processen digitaliseren

Die feedbackrondes kun je eenvoudig digitaliseren: creëer een app waarin je regelmatig drie vragen beantwoordt over steeds weer een andere collega. Tegelijkertijd ontvang je feedback, waarmee je zelf aan de slag kunt. We gaan steeds meer HR-processen digitaliseren om tijd te besparen en ons te richten op wat echt belangrijk is. Een ander voorbeeld is een handtekening onder een overeenkomst. Dat is slechts een deel van het werving- en selectieproces, waar je niet te veel tijd aan wilt besteden. Ook dat soort administratieve taken verwerk je in geautomatiseerde flows, zodat je je kunt richten op het optimaliseren van HRM en het werven van goede kandidaten.

3. Drijfveren en competenties inzichtelijk maken

Om goede kandidaten te werven, moet je ook weten wat een goede kandidaat is. Of je een good hire hebt gedaan, weet je pas wanneer hij of zij bij jullie aan de slag gaat. En die ontwikkeling wil je meten in bijvoorbeeld een talentmanagementsysteem. Je kunt dan competenties, vaardigheden en drijfveren bijhouden en op basis hiervan bijvoorbeeld een nieuwe vacature opstellen. Want ga je knippen en plakken met een oude vacaturetekst, dan werf je voor het verleden in plaats van de toekomst. En de inzichten helpen je goede kandidaten te werven en selecteren.

4. Het sollicitatieproces wordt simpeler 

Gezien de schaarste op de arbeidsmarkt moet je wel shinen met gave wervingscampagnes. En op een duffe website knappen de meeste kandidaten af. Maak daarom ook het sollicitatieproces eenvoudiger: geen ellenlange formulieren, maar vraag alleen om een naam, e-mailadres en cv. Een slim systeem haalt alle andere relevante data wel uit het cv. Daar hoort uiteraard ook het gemak van digitaal ondertekenen bij om de kandidaat zo snel mogelijk binnenboord te halen.

5. Uitwisseling en multi-inzetbaarheid

Durf ook buiten de kaders van je organisatie te denken. Interne én externe mobiliteit zorgt dat medewerkers op verschillende afdelingen en bij meerdere organisaties een kijkje in de keuken kunnen nemen. En die opgedane kennis en ervaring brengen ze weer mee terug naar jouw organisatie. Maar denk ook aan meerdere werkgevers, zoals een leraar Duits die enkele uren op de ene school dan weer op de andere lesgeeft. Met deze uitwisseling, is de kans groter dat medewerkers langer binnen de organisatie blijven.

De toekomst van HR-automatisering

Technologie maakt het mogelijk dat de HR-afdeling innoveert en HR-processen worden geoptimaliseerd. Maar wat brengt de toekomst als we het hebben over tooling en applicaties voor HR? We vroegen Bert Koning, CEO van een van onze partners OTYS Recruiting Technology, om zijn visie. Download de whitepaper en ontdek de zes trends en ontwikkelingen op het gebied van HR-automatisering.

WHITEPAPER

Digitale transformatie van HR

Kansen en uitdagingen


Download de whitepaper

ST_HR whitepaper cover transparant

 

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

6 min read

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

Een digitale handtekening in de autobranche kan dat wel? We hebben het in eerdere blogs gehad over de voordelen, zoals het gemak en de snelheid, maar

Lees verder
Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

4 min read

Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

Jij bent overtuigd, de elektronische handtekening is het helemaal voor jouw autoretail bedrijf. Je kan niet wachten om afscheid te nemen van die...

Lees verder
3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

5 min read

3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

Digitalisering stuit nog wel eens op weerstand. Ergens wel begrijpelijk want mensen houden nou eenmaal niet van verandering. Zeker niet als die...

Lees verder