2 min read

Waarom je snel moet overgaan op digitaal ondertekenen

Uit onderzoek blijkt dat de markt voor digitaal ondertekenen de komende vijf jaar maar liefst vijf keer zo groot gaat worden. Een grote rol daarbij speelt de eIDAS-verordening, die vanaf september 2016 van kracht is. Die verordening bepaalt dat je in alle lidstaten op dezelfde manier je digitale handtekening moet kunnen zetten, zodat de handtekening die je in Duitsland plaatst, ook in Litouwen of welke andere EU-lidstaat dan ook geldig is. Wie op dit moment nog niet aan digitaal ondertekenen doet, moet daar snel toe overgaan.

Zaken doen in de EU wordt in 2018 makkelijker

De eIDAS-verordening (Verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten) maakt grensoverschrijdende authenticatie mogelijk. De EU wil één economische ruimte worden waar ondernemers en burgers online zaken kunnen doen in één Europese digitale markt. De zogeheten ‘eIDAS node’ is het knooppunt voor internationale toegang en verzorgt de koppeling van Nederlandse authenticatiesystemen als eID met andere Europese authenticatiesystemen. Zo wordt online zaken doen in de EU veel gemakkelijker.

Authenticatie bij belangrijke contracten

Elektronisch ondertekende documenten zijn rechtsgeldig. De bewijswaarde hangt af van hoe goed de ondertekenaar is geïdentificeerd in relatie tot het belang van het contract. Hoe belangrijker je contract, hoe belangrijker de authenticatie.

De markt van de digitale handtekening ontwikkelt zich razendsnel: de digitale handtekening is overal in Europa bezig aan een opmars. Het probleem is dat elk EU-land zijn eigen authenticatieprocedure heeft, terwijl die in de Europese Unie overal hetzelfde zou moeten zijn. Er moet dus een procedure worden ontwikkeld waardoor je authenticatiemiddelen met een grote betrouwbaarheid kunt gebruiken in de hele EU. Daar ligt een uitdaging voor Stiply. Hoe zorgen we ervoor dat authenticatiemiddelen niet alleen binnen Nederland, maar binnen de hele EU rechtsgeldig zijn?

Hoe werkt digitaal ondertekenen met Stiply?

Als je een contract digitaal laat ondertekenen met Stiply, ontvangt de ondertekenaar een e-mail met een unieke link om te ondertekenen. Omdat het mailadres van de ondertekenaar in principe alleen voor de ondertekenaar toegankelijk is, weet de verzender van het contract al vrij zeker dat de ondertekenaar de gewenste persoon is. Maar als je meer zekerheid wilt over de identiteit van de ondertekenaar, dan raden we aan SMS-authenticatie of – beter nog – iDIN te gebruiken. iDIN laat de ondertekenaar identificeren via zijn bank, wat een hoge betrouwbaarheid oplevert. Daarnaast worden nog extra gegevens zoals het IP-adres, browsergegevens en de locatie gelogd, die ook weer bijdragen aan de betrouwbaarheid van de authenticiteit.

Een derde van alle bedrijven werkt met digitale handtekening

Een derde van alle bedrijven laat overeenkomsten digitaal ondertekenen. Dat is al best veel, horen we je denken. Klopt! Tegelijkertijd betekent het dat twee derde van alle bedrijven die stap naar de digitale handtekening nog niet heeft gezet, en dat zijn er tweemaal zoveel. Wie een overstap naar digitaal ondertekenen overweegt, doet er goed aan zich te verdiepen in de eIDAS-verordening. Want digitaal heeft de toekomst, zo veel is zeker.

Do's en don'ts bij een digitale handtekening

6 min read

Do's en don'ts bij een digitale handtekening

Het gebruik van een digitale handtekening van Word- en pdf-documenten is tegenwoordig een populaire methode om overeenkomsten en andere belangrijke...

Lees verder
Overstappen bij digitaal ondertekenen: wat zijn de kosten van Stiply?

4 min read

Overstappen bij digitaal ondertekenen: wat zijn de kosten van Stiply?

Je merkt het in de gehele financiële sector: steeds meer bedrijven en geldverstrekkers maken gebruik van een digitale handtekening voor het...

Lees verder
HR-processen: 3 trends en ontwikkelingen

5 min read

HR-processen: 3 trends en ontwikkelingen

De HR-branche in heel Europa staat voor ongekende uitdagingen. De schaarste op de arbeidsmarkt is voor veel recruiters en werkgevers een nijpend...

Lees verder