1 min read

Ook Willem-Alexander ondertekent digitaal

Eindeloos handtekeningen zetten… Koning Willem Alexander weet er alles van. Als staatshoofd krijgt hij per jaar meer dan 2500 wetten ter ondertekening voorgelegd, ook als hij op vakantie is. Want de premier en de ministers hebben vervangers, maar de koning niet. Vroeger reisden functionarissen de koning met stapels staatstukken achterna als hij in het buitenland was. Maar gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer; Willem Alexander kan nu digitaal ondertekenen. En dat bespaart hem – en zijn functionarissen - een hoop tijd en gedoe.

Koning willem alexander ondertekent digitaalZonder koninklijke krabbel is Nederland stuurloos

Politieke macht heeft Koning Willem-Alexander niet.

Als staatshoofd is hij immers niet democratisch gekozen. De koning gaat niet over de inhoud van wetten, koninklijke besluiten en algemene maatregelen van bestuur, maar ze worden toch pas van kracht als ze ook door hem zijn ondertekend. Zonder de handtekening van de koning kan het land niet worden bestuurd.

Zijn koninklijke krabbel is verplicht. Daarom moet Willem-Alexander per jaar ruim 2500 stukken ondertekenen, waarna die stukken weer door de bewindslieden moeten worden ondertekend. Seign en contraseign heet dat.

In het buitenland elektronisch ondertekenen

Ook tijdens de vakantieperiode, als Willem-Alexander met zijn gezin in het buitenland is, zijn er genoeg documenten waar zijn handtekening onder moet. Vroeger reisden functionarissen hem achterna, waar hij zich ook bevond. Er moest immers ondertekend worden, en dat kon alleen maar ‘nat’,  met pen en papier. Maar tegenwoordig kan het staatshoofd ook digitaal ondertekenen. Met zijn beveiligde tablet kan hij elektronisch zijn koninklijke handtekening zetten. Als hij weer terug in Nederland is, ondertekent hij het origineel onder behoud van de tekendatum. Hierdoor kunnen wetten en besluiten gewoon doorgang vinden, ook al is de koning niet in Nederland om de stukken te ondertekenen.

Wil jij ook koninklijk ondertekenen? Bekijk hier de slimmigheden van Stiply

Digitaal ondertekenen houdt de vaart erin

Dankzij digitaal ondertekenen kunnen bestuurlijke procedures doorgaan zonder dat er kostbare tijd verloren gaat.Maar dit is niet aKoninklijk digitaal ondertekenen met Siplylleen weggelegd voor de koning; iedereen plukt er de vruchten van. Niemand hoeft meer tijd kwijt te zijn aan hopeloos ouderwetse handelingen als documenten kopiëren, postzegels plakken, naar het postkantoor gaan en wachten tot de post weer terug komt. Elektronisch ondertekenen is zo veel makkelijker. Je zet je krabbel via je smartphone, tablet of met de muis van je computer en verstuurt het contract digitaal. Bovendien kun je de voortgang van de ondertekening gewoon zien in je account.

Hoe makkelijk wil je het hebben? Zo kan bijna iedereen koning zijn!

Bron: NOS

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

6 min read

Digitale handtekening in de autobranche, daar kun je mee thuiskomen

Een digitale handtekening in de autobranche kan dat wel? We hebben het in eerdere blogs gehad over de voordelen, zoals het gemak en de snelheid, maar

Lees verder
Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

4 min read

Eén hybride oplossing voor elke elektronische handtekening in de autoretail

Jij bent overtuigd, de elektronische handtekening is het helemaal voor jouw autoretail bedrijf. Je kan niet wachten om afscheid te nemen van die...

Lees verder
3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

5 min read

3 tips voor succesvol uitrollen digitaal ondertekenen in de automotive industrie

Digitalisering stuit nog wel eens op weerstand. Ergens wel begrijpelijk want mensen houden nou eenmaal niet van verandering. Zeker niet als die...

Lees verder